dijous, 24 de novembre del 2011

L'Estat i els seus components

A la sessió de Ciències Socials d'avui, 24/11/2011, entre tots hem pogut esbrinar que entenem per Estat, per Nació, per Estat-Nació i allò que és un Estat Plurinacional. A través dels exemples ens ha quedat més clar.


Així mateix, hem pogut analitzar els components de l'Estat, que com hem destacat, són tres: Població, Territori i els Poders de l'Estat.


Quan hem parlat del Territori, hem destacat que aquest està delimitat per unes fronteres que el diferencien dels altres estats. Així mateix, hem dit que els territoris i fronteres de l'Estat canvia amb el temps, evolucionen i que no sempre han estat iguals. I davant la pregunta... i en funció de què o amb quins criteris es delimiten els Estats? Bàsicament, a partir de tres elements:
  • Naturals: relleu, rius, llacs, mars.
  • Humans:
    • Fets històrics: conquestes, donacions, vendes, etc
    • Culturals: llengües, identitats.
    •  Interessos locals.
    • Criteris econòmics.
  • Artificials:
    • Formes geomètriques.
    • Coordenades geogràfiques: meridians i paral·lels.

A més a més, vos he formulat una altra pregunta amb la qual heu quedat una mica sorpresos, però que ens ha servit per poder veure quines són les fronteres d'un Estat, i entre tots, hem extret aquestes conclusions que teniu aquí anotades:

  1. Les aigües: els estats costaners exerceixen autoritat sobre les seves “aigües territorials”, que s’estenen des de la costa fins a unes 200 milles, o 370 km mar endins.
  2. L’ “espai aeri”: un estat té també poder sobre l’ “espai aeri”, és a dir, el cel que cobreix el seu territori. Per això, els avions d’altres països necessiten autorització per travessar-lo.
  3. El sòl i el subsòl: els drets territorials d’un estat s’estenen també al seu subsòl i als recursos de què disposa.
  4. Ambaixades i consolats: les delegacions diplomàtiques es consideren part del territori del país que representen; per això són espais “inviolables”: no estan sotmesos a l’acció de la policia i la justícia del país en què es troben. Així, posem per cas, la policia no pot entrar en una ambaixada sense el permís de l’ambaixador.
  5. Vaixells i avions: segons les normes internacionals, als vaixells de guerra i als avions militars no regeix l’estat en què es tro ben, sinó la del país de la seva bandera.

Vos convé anotar aquesta informació al quadern, que serà important per a l'examen, ja que no heu tengut temps de fer-ho a classe!






A continuació també vull enllaçar en aquest bloc dos mapes conceptuals (els continguts corresponen a la unitat didàctica 3, ja que era sobre la Cimera de la Terra) que havieu d'entregar avui a l'aula, i que tan sols ho han fet na Nerea i na Josefina. Per a què la resta de companys prengueu mostra no tan sols del mapes conceptuals, sinó també de la tasca no tan sols a classe sinó també la particiació activa en el bloc que fan aquestes dues companyes! Aquí els teniu:


Mapa conceptual de na Nerea Rodríguez, que l'ha realitzat utilitzant el programari Cmaptools:



Mapa conceptual de  na Josefina Pilloneto:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada