dimecres, 30 de novembre del 2011

Elaboració d'un MAPA CONCEPTUAL o POWER POINT

Pel proper divendres dia 9 (recordau que la setmana que ve "perdrem" dues classes de Ciències Socials per les festes del dia 6 i 8 de desembre), heu de realitzar OBLIGATÒRIAMENT una de les dues activitats següents:


1) Elaboració d'un mapa conceptual en el qual hi han d'aparèixer els diferents tipus d'Estats segons la forma de govern (democràtics, no democràtics), segons la posició que hi ocupa la religió (per tant haureu de fer una recerca a internet, ja que en el llibre no hi és... una pista: teocràtics...), segons si són Estats Socials o Liberals, i finalment si són Centralistes o Descentralitzats des del punt de vista del poder. El mapa conceptual obligatòriament s'ha d'elaborar en CMAPTOOLS (si encara no sabeu com s'utilitza, aquí teniu un vídeo que vos ajudarà: http://www.youtube.com/watch?v=sXnHGoMnj0Q&feature=related), i l'heu d'enviar a la professora abans del termini anteriorment citat (9 de desembre).


2) Elaboració d'un power point en què hi aparixin tots els conceptes anteriorment citats (diferents tipus d'Estats segons la forma de govern (democràtics, no democràtics), segons la posició que hi ocupa la religió (per tant haureu de fer una recerca a internet, ja que en el llibre no hi és... una pista: teocràtics...), segons si són Estats Socials o Liberals, i finalment si són Centralistes o Descentralitzats des del punt de vista del poder.). Com a mínim ha de tenir 15 diapositives, i en cada diapositiva hi ha d'haver mínim una imatge exemplificativa. A més, ha de constar de portada, índex i bibliografia (d'on heu extret la informació). L'heu d'enviar a la professora abans del dia 9 de desembre.

Els continguts a treballar els trobareu a la pàgina 66 i 67 del llibre, però valoraré la recerca a la xarxa a internet i incorporació de noves informacions que no apareixen en el llibre i que trobareu a la xarxa o altres fonts d'informació.

La tasca se pot fer o bé individualment o bé en parelles. Si és en parelles ho heu de comunicar amb anterioritat a la professora.

Com puntuaran aquestes tasques??? Aquells mapes conceptuals que estiguin ben elaborats i els power point ben elaborats (això vol dir, al manco un 6) pujaran 0,5 punts a la nota de l'examen de la UD 4, encara que incideixo, el treball s'ha de fer OBLIGATÒRIAMENT per tots, encara que no a tots pujarà 0,5 (ja m'agradaria poder pujar a tots 0,5 p). Després ho compartirem en aquest bloc.

dijous, 24 de novembre del 2011

L'Estat i els seus components

A la sessió de Ciències Socials d'avui, 24/11/2011, entre tots hem pogut esbrinar que entenem per Estat, per Nació, per Estat-Nació i allò que és un Estat Plurinacional. A través dels exemples ens ha quedat més clar.


Així mateix, hem pogut analitzar els components de l'Estat, que com hem destacat, són tres: Població, Territori i els Poders de l'Estat.


Quan hem parlat del Territori, hem destacat que aquest està delimitat per unes fronteres que el diferencien dels altres estats. Així mateix, hem dit que els territoris i fronteres de l'Estat canvia amb el temps, evolucionen i que no sempre han estat iguals. I davant la pregunta... i en funció de què o amb quins criteris es delimiten els Estats? Bàsicament, a partir de tres elements:
  • Naturals: relleu, rius, llacs, mars.
  • Humans:
    • Fets històrics: conquestes, donacions, vendes, etc
    • Culturals: llengües, identitats.
    •  Interessos locals.
    • Criteris econòmics.
  • Artificials:
    • Formes geomètriques.
    • Coordenades geogràfiques: meridians i paral·lels.

A més a més, vos he formulat una altra pregunta amb la qual heu quedat una mica sorpresos, però que ens ha servit per poder veure quines són les fronteres d'un Estat, i entre tots, hem extret aquestes conclusions que teniu aquí anotades:

  1. Les aigües: els estats costaners exerceixen autoritat sobre les seves “aigües territorials”, que s’estenen des de la costa fins a unes 200 milles, o 370 km mar endins.
  2. L’ “espai aeri”: un estat té també poder sobre l’ “espai aeri”, és a dir, el cel que cobreix el seu territori. Per això, els avions d’altres països necessiten autorització per travessar-lo.
  3. El sòl i el subsòl: els drets territorials d’un estat s’estenen també al seu subsòl i als recursos de què disposa.
  4. Ambaixades i consolats: les delegacions diplomàtiques es consideren part del territori del país que representen; per això són espais “inviolables”: no estan sotmesos a l’acció de la policia i la justícia del país en què es troben. Així, posem per cas, la policia no pot entrar en una ambaixada sense el permís de l’ambaixador.
  5. Vaixells i avions: segons les normes internacionals, als vaixells de guerra i als avions militars no regeix l’estat en què es tro ben, sinó la del país de la seva bandera.

Vos convé anotar aquesta informació al quadern, que serà important per a l'examen, ja que no heu tengut temps de fer-ho a classe!






A continuació també vull enllaçar en aquest bloc dos mapes conceptuals (els continguts corresponen a la unitat didàctica 3, ja que era sobre la Cimera de la Terra) que havieu d'entregar avui a l'aula, i que tan sols ho han fet na Nerea i na Josefina. Per a què la resta de companys prengueu mostra no tan sols del mapes conceptuals, sinó també de la tasca no tan sols a classe sinó també la particiació activa en el bloc que fan aquestes dues companyes! Aquí els teniu:


Mapa conceptual de na Nerea Rodríguez, que l'ha realitzat utilitzant el programari Cmaptools:



Mapa conceptual de  na Josefina Pilloneto:




dilluns, 21 de novembre del 2011

Iniciam Unitat Didàctica nova!

El proper dijous dia 24 iniciarem la Unitat Didàctica 4: L'organització política de les societats.

Per a poder començar a treballar conjuntament, serà important poder exposar que entenem per aquests conceptes:

  • Estat
  • Nació
  • Estat-Nació
  • Plurinacional
L'activitat a treballar conjuntament a l'aula, serà la comparació de la informació que haureu extret de la recerca a la xarxa a Internet, o bé a alguna enciclopèdia, diccionaris, llibres o altres fonts d'informació sobre aquests diferents conceptes, per tant, les tasques a realitzar pel proper dijous 24 de novembre són:
  1. Construir una definició de cada un d'aquests conceptes, i explicar la relació que se pot establir entre ells (de manera justificada. Citau les fonts d'on heu extret la informació, però allò interessant és que a partir de la consulta de les fonts, sigau vosaltres mateixes que elaboreu la vostra pròpia definició).
  2. Exemplificar cada un dels conceptes anteriors (estat, nació, estat-nació i plurinacional) amb exemples concrets.

AVÍS PER L'EXAMEN D'AQUESTA UNITAT DIDÀCTICA 4: A causa de que aquest és el darrer tema que veurem en aquest primer trimestre, haurem d'ajustar la data d'examen el més tard possible, i per evitar problemes de solapament amb exàmens d'altres matèries, he considerat oportú establir el dia de l'examen, que serà el divendres dia 16 de desembre de 2011, ja que a partir de dia 19 de desembre són les sessions d'avaluació, i per tant les notes del primer trimestre ja han d'estar calculades. ANOTAU-HO A L'AGENDA! (de totes maneres ho mencionaré a l'aula!).

EXAMEN UD 3 (29/11/2011)

Així com vàrem acordar a l'aula, la data de l'examen de la Unitat Didàctica 3 Natura i Societat: Harmonies, Crisis i Impactes el farem el proper dimarts dia 29 de Novembre.

Per tant... què és important per aquest examen???

- Explicar l'evolució de les relacions entre la natura i l'home al llarg de la història.(pàg. 44 + mapa conceptual núm. 03)
- Explicar les característiques dels països desenvolupats i subdesenvolupats, i la relació i/o dependència entre ambdós casos, com també la disponibilitat desigual dels recursos de la Terra (Treballat en el mapa conceptual núm. 05).
- Definir amb concisió i precisió el vocabulari bàsic relacionat amb el contingut d'aquest tema.
- Explicar les solucions als problemes ambientals des del punt de governs i/o moviments ecologistes, així com analitzar les polítiques nacionals i internacionals (Cimera de la Terra Agenda 21; Protocol de Kyoto) en relació a la solució dels problemes ambientals. (Treballat al mapa conceptual núm. 04).
- Explicar, analitzar i interpretar les causes, les conseqüències i les mesures per solucionar aquests problemes ambientals concretament de la contaminació atmosfèrica, de l'aigua i la vegetació (la pregunta pot ser de redactar, un quadre-resum o bé a partir de mapes/gràfic/text). (Treballat pàgs. 48, 49, 50, 51).
- Valorar la llei de les 3R i explicar el sistema de recollida selectiva dels residus (pàg. 52 + mapa conceptal 06).
- Emplenar el mapa polític d'Àfrica amb vint països (Treballat a la làmina 39. Els països les seleccionarà la professora a partir d'aquests: Sàhara Occidental, Marroc, Algèria, Tunísia, Líbia, Egipte, Mauritània, Mali, Senegal, Guinea, Níger, Nigèria, Txad, Sudan, Etiòpia, Somàlia, Madagascar, Kenya, República Centreafricana, Camerun, Congo, República Democràtica del Congo, Tanzannia, Angola, Zàmbia, Moçambic, Zimbabwe, Botswana, Namíbia, República de Sud-Àfrica). Podeu descarregar-vos un  mapa polític mut d'Àfrica al següent link: http://www.aularagon.org/files/espa/atlas/mapasmudosbconegro.htm

Ànims i a veure si milloram encara un poc més els resultats! I ja sabeu, si teniu dubtes... el bloc està per això!

diumenge, 20 de novembre del 2011

Activitat per dia 22/11/2011

Aquí vos deix les dues pàgines que vàrem comentar que vos faltaven en aquells que teniu l'edició antiga del llibre.

Recordau que:


Aquí teniu les pàgines:



dijous, 17 de novembre del 2011

Informació extra de la CIMERA DE LA TERRA i del PROTOCOL DE KYOTO

La següent entrada és una informació extra sobre  la Cimera de la Terra, que veurem més breument demà dia 18 de novembre. Aquesta informació és concisa i breu, per tant ens servirà una mica per ampliar els coneixements.

ACTIVITAT A REALITZAR: elaborar un mapa conceptual a partir de la informació aquí proposada. Ho poder realitzar a mà o bé amb el cmaptools (el podeu descarregar a un link que hi ha al bloc a la dreta).



Conferència de les Nacions Unides sobre el medi ambient i el desenvolupament
Dades bàsiques
Conferència Conferència de les Nacions Unides sobre medi ambient i desenvolupament (UNCED). Rio de Janeiro, del 3 al 14 de juny de 1992
Nom informal: La Cimera de la Terra
Govern amfitrió: Brasil
Governs participants: 172 governs
Secretari General de la Conferència: Maurice F. Strong, Canadà
Organitzadors: Secretariat d'UNCED
Temes principals: Medi ambient i desenvolupament sostenible
Presència de les ONG: Uns 2.400 representants d'organitzacions no governamentals (ONG); 17.000 persones assistien al Fòrum paral·lel d'ONG
Documents que es varen obtenir: Agenda 21, La Declaració Rio en medi ambient i Desenvolupament, La Declaració de Principis sobre Boscos, El Conveni sobre Canvi Climàtic, El Conveni sobre Biodiversitat.
Mecanismes de seguiment: Comissió per al Desenvolupament Sostenible; Comitè Interagència per al Desenvolupament Sostenible; Junta Consultiva d'Alt Nivell per al Desenvolupament Sostenible.
Conferència prèvia: Conferència de les Nacions Unions sobre Medi Ambient Humà, Estocolm (1972)
Objectius
Vint anys després de la Primera Conferència sobre Medi Ambient Humà celebrada a Estocolm, les Nacions Unides varen procurar ajudar els governs a repensar el desenvolupament econòmic i trobar la manera d'aturar la destrucció dels recursos naturals irreparables i la contaminació del planeta. Centenars de milers de persones de tots els països van seguir el procés de la Cimera a Rio i van persuadir els seus líders per anar-hi i participar en la presa de decisions envers els problemes que amenaçaven el nostre futur comú i sostenible.
L'objectiu principal d'aquesta Conferència va ser el d'introduir un programa extens i un pla nou per a l'acció internacional en temes de medi ambient i de desenvolupament, que ajudessin a guiar la cooperació internacional i el desenvolupament de programes en el segle XXI.
La Cimera de la Terra va marcar una fita perquè va centrar l'atenció mundial en la idea que els problemes mediambientals del planeta estaven íntimament relacionats amb les condicions econòmiques i els problemes de justícia social. Va demostrar que les necessitats socials, mediambientals i econòmiques s'han d'equilibrar unes amb les altres per obtenir resultats sostenibles a llarg termini. La Conferència també va indicar que les accions o decisions locals més insignificants, bones o dolentes, tenen repercussions potencials a escala mundial.
Aquesta conferència global va reunir polítics, diplomàtics, científics, periodistes i representants d'organitzacions no governamentals (ONG) de 179 països, en un esforç conjunt per conciliar l'impacte de les activitats socioeconòmiques humanes amb el medi ambient i viceversa. La Cimera de la Terra va tenir una duració de dues setmanes i va constituir el clímax d'un procés, començat el desembre de 1989, de planejar, educar i negociar entre tots els estats membres de les Nacions Unides, que va conduir a l'adopció de l'Agenda 21, un programa d'accions que exigia noves formes d'invertir en el futur per aconseguir el desenvolupament sostenible a escala mundial.
Els acords
Els acords adoptats a la Cimera de la Terra van ser els següents:
· Agenda 21: Un pla d'acció aplicable als anys 90 i fins ben entrat el segle XXI, que elabora estratègies i un programa de mesures integrades per aturar i invertir els efectes de la degradació ambiental i per promoure un desenvolupament compatible amb el medi ambient i sostenible en tots els països.
· La Declaració de Rio sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament: Document que integra 27 principis interrelacionats entre si, en el qual s'estableixen per primera vegada les bases per arribar al desenvolupament sostenible fixant, així mateix, el marc per a tots els drets i obligacions individuals i col·lectives en el camp del medi ambient i el desenvolupament.
· La Declaració de Principis Forestals: Un conjunt de 15 principis, no vinculants, que regeixen la política nacional i internacional per a la protecció, l'administració i l'ús més sostenibles dels recursos forestals mundials. Aquests principis són importants perquè representen el primer i principal consens internacional sobre un millor ús i la conservació de tota mena de boscos.
Així mateix, també es van obtenir resultats vinculants de la Cimera de Rio de Janeiro, és a dir, dos convenis de cobertura i perspectives fins ara desconegudes i per als quals es preveia una ferma voluntat de desenvolupar-los a través de protocols:
· El Conveni marc de les Nacions Unides contra el canvi climàtic: Acord legalment vinculant, signat per 154 governs en la Cimera de Rio, que reconeix per primera vegada en termes polítics i jurídics l'existència del problema del canvi climàtic i la contribució que hi fan les activitats humanes. Estableix com a objectiu últim assolir l'estabilització de les concentracions de gasos amb efecte d'hivernacle a l'atmosfera a un nivell que impedeixi transferències antropogèniques perilloses al sistema climàtic.
· El Conveni de la biodiversitat: Acord legalment vinculant, que representa un pas important cap a la conservació de la diversitat biològica de l'ús sostenible dels seus components i del repartiment just i equitatiu dels beneficis derivats de l'ús de recursos genètics.






A més a més, aquí teniu informació extra també sobre el Protocol de Kyoto. De cara a l'examen serà important saber explicar què és, en què consisteix, els objectius. Per la qual cosa, encara que és una activitat no obligatòria, recoman fer-vos o bé un resum o esquema.

Protocolo de Kioto

El Protocolo de Kioto sobre el cambio climático: el Kioto es un acuerdo internacional que tuvo por objetivo reducir las emisiones de seis gases que causan el calentamiento global: dióxido de carbono (CO2), gas metano (CH4) y óxido nitroso (N2O), además de tres gases industriales fluorados: Hidrofluorocarbonos (HFC), Perfluorocarbonos (PFC) y Hexafluoruro de azufre (SF6), en un porcentaje aproximado de al menos un 5%, dentro del periodo que va desde el año 2008 al 2012, en comparación a las emisiones al año 1990. Por ejemplo, si la contaminación de estos gases en el año 1990 alcanzaba el 100%, al término del año 2012 deberá ser al menos del 95%. Es preciso señalar que esto no significa que cada país deba reducir sus emisiones de gases regulados en un 5% como mínimo, sino que este es un porcentaje a nivel global y, por el contrario, cada país obligado por Kioto tiene sus propios porcentajes de emisión que debe disminuir.

El 11 de diciembre de 1997 los países industrializados se comprometieron, en la ciudad de Kioto, a ejecutar un conjunto de medidas para reducir los gases de efecto invernadero. Los gobiernos signatarios de dichos países pactaron reducir en al menos un 5% en promedio las emisiones contaminantes entre 2008 y 2012, tomando como referencia los niveles de 1990. El acuerdo entró en vigor el 16 de febrero de 2005, después de la ratificación por parte de Rusia el 18 de noviembre de 2004.

El objetivo principal es disminuir el cambio climático antropogénico cuya base es el efecto invernadero. Según las cifras de la ONU, se prevé que la temperatura media de la superficie del planeta aumente entre 1,4 y 5,8 °C de aquí a 2100, a pesar que los inviernos son más fríos y violentos. Esto se conoce como Calentamiento global.

La Unión Europea, como agente especialmente activo en la concreción del Protocolo, se comprometió a reducir sus emisiones totales medias durante el periodo 2008-2012 en un 8% respecto de las de 1990. No obstante, a cada país se le otorgó un margen distinto en función de diversas variables económicas y medioambientales según el principio de «reparto de la carga», de manera que dicho reparto se acordó de la siguiente manera: Alemania (-21%), Austria (-13%), Bélgica (-7,5%), Dinamarca (-21%), Italia (-6,5%), España (+15%), Grecia (+25%), Irlanda (+13%), Portugal protocolo de (+27%) y Suecia (+4%). (-28%), Países Bajos (-6%), Reino Unido (-Luxemburgo 12,5%), Finlandia (-2,6%), Francia (-1,9%).

Informació extreta:  http://naturaleseso1.blogspot.com/2010/03/prtocolo-de-kioto.html

Mapa conceptual LLEI DE LES 3R

Aquí teniu el mapa conceptual del contingut que hem treballat a l'aula. Revisau-lo i el poder comparar amb la informació del llibre de text.


dilluns, 14 de novembre del 2011

Pàgina web interessant per la UD 3

En el següent web http://www.xtec.es/~mferna99/projecte/index.htm trobareu explicacions una mica més completes sobre els temes que estam tractant a l'aula, sobretot el de l'efecte hivernacle, la capa d'ozó i la pluja àcida. Vos recoman la visiteu.

Aquí teniu un documental interessant sobre l'Efecte Hivernacle (9 minutets...):




Aquí en teniu un altre encara molt més breu, sobre la pluja àcida:

divendres, 11 de novembre del 2011

ACTIVITAT VOCABULARI

A continuació teniu una activitat sobre el vocabulari d'aquesta unitat didàctica. Cal treballar-lo al finalitzar la unitat didàctica,per la qual cosa heu d'imprimir el full que teniu a continuació i completar els espais en blanc amb el concepte adequat.

El podeu descarregar directament aquí:

https://sites.google.com/site/geo3rpalcudia/geo3r/vocabularitema3DEFINIT.pdf?attredirects=0&d=1



vocabulari tema 3 DEFINIT

dijous, 10 de novembre del 2011

ELS IMPACTES AMBIENTALS: L'AIGUA

L'activitat que propòs en aquest post, és una activitat online, de participació obligatòria. Allò que heu de realitzar és la visualització d'aquest vídeo, molt breu, en què alguns persones ens donen un parell de consells de com preservar l'aigua.

L'activitat que heu de realitzar és fer un llistat amb 5 propostes de com en el vostre dia a dia, amb els vostres actes, podeu ajudar a reduïr el consum d'aigua i no malbaratar-la.
Com preservar l'aigua: Edu3.cat

DIRECCIÓ WEB del vídeo + MAPA CONCEPTUAL sessió 2

Per aquells que deis que no podeu veure el vídeo directament del bloc, aquest és el link, que si clicau vos dirigeix directament d'allà on el vaig embedir: http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=575

En segon lloc, el requadre-resum que no vos ha anat bé baixar-lo, si clicau en el següent link se vos descarregarà a l'ordinador i el podreu baixar: https://sites.google.com/site/geo3rpalcudia/geo3r/taula-resumproblemesambientals.pdf?attredirects=0&d=1

I en darrer, teniu aquí el mapa conceptual treballat avui a l'aula:

dimecres, 9 de novembre del 2011

MAPES CONCEPTUALS sessió 1

Aquí teniu a continuació els mapes conceptuals treballats a la sessió 1 a l'aula, per si ho voleu en format digital.




dilluns, 7 de novembre del 2011

TASCA UNITAT DIDÀCTICA 3

Per a aquesta Unitat Didàctica sobre Natura i Societat, visualitzareu una sèrie de vídeos a través del Bloc que vendran a reforçar els continguts explicats a l'aula.

El primer vídeo, que teniu aquí a continuació, analitza alguns aspectes relacionats amb el medi ambient, la sostenibilitat i l'equilibri entre desenvolupament i preservació mediambiental. Per tant ens anirà introduïnt alguns conceptes que anirem desenvolupant a la Unitat Didàctica 3: Natura i Societat, i ens servirà com a activitat introductòria.

La tasca a realitzar amb el video és la seva visualització i a continuació contestar el qüestionari que teniu després del vídeo. La data d'entrega d'aquest qüestionari és el proper divendres 11 de novembre (l'entregareu a l'aula, en format paper, a ordinador o a mà, així com cregueu convenient).


Edu3.cat


QÜESTIONARI:



1. Quins problemes ambientals s’anonemen en el vídeo?
2. Quins són els “motors” del canvi en les relacions entre natura i societat?
3. Quina relació hi ha entre els països desenvolupats/ subdesenvolupats i el medi ambient?
4. Què és l’estalvi energètic? I l’eficència energètica?
5. És un problema l’augment de la població mundial? Raona la resposta
6. Quins són els tres factors que ajuden a desaccelerar el creixement demogràfic?
7. Quina relació hi ha entre la tecnologia, el desenvolupament i el medi ambient?
8. Què és l’Agenda 21? I el Protocol de Kyoto? Què pretenien?


Aneu a per feina!

dimecres, 2 de novembre del 2011

El proper dimarts 8 iniciem tema nou!

Per començar a familiaritzar-nos amb la nova Unitat Didàctica, deix aquí el vocabulari d'aquest tema, que, com ja sabeu, serà convenient que l'anem treballant a mesura que desenvolupam els conceptes:


1)    Contaminació atmosfèrica
2)    Canvi climàtic
3)    Contaminació de les aigües
4)    Desforestació
5)    Desenvolupament sostenible (sostenibilitat)
6)    Impacte ambiental
7)    Creixement zero
8)    Avaluació d’impacte ambiental
9)    Polítiques de correcció
10) Polítiques de protecció
11) Polítiques de prevenció
12) Ecologia
13) Residus
14) Medi ambient
15) Reciclatge
16) Energies renovables
17) Efecte hivernacle
18) Recurs natural
19) Salinització
20) Sobreexplotació
21) Pluja àcida
22) Consciència ecològica (verda o mediambiental)
23) Desertització
24) Consum responsable



A continuació, també teniu aquí una taula-resum que cal que imprimiu i la portau a l'aula, també l'anirem treballant a mesura que veiem els problemes ambientals que efecten el nostre planeta:

Per descarregar-la clickeu: https://sites.google.com/site/geo3rpalcudia/geo3r/taula-resumproblemesambientals.pdf?attredirects=0&d=1

Solucions a les activitats de la pàgina 38

Aquí teniu el document que vos vaig dir per poder-vos fer l'autocorrecció. Encara que alguns no hagueu realitzat les activitats, pensau que han d'estar en el quadern quan faci la pròxima revisió:

Link de descàrrega: https://sites.google.com/site/geo3rpalcudia/geo3r/solucionsactivitatsCCBB.pdf?attredirects=0&d=1

Pensau amb l'examen de divendres... a veure si milloram els resultats del primer exàmens, que no foren els esperats!!!